Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

Afdak

 

In principe moet elke oven die u heeft of bouwt beschermt worden tegen neerslag!

Bij een steenoven en een prefab-oven komt boven op de isolatielaag altijd een stuclaag. Deze is theoretisch wel waterdicht te krijgen maar door het continu opwarmen en afkoelen van de oven komen hier altijd (haar)scheurtjes is waardoor water in de wanden van de oven kan dringen. Dit is al een probleem omdat als de oven nat is terwijl deze opgestookt wordt deze kan barsten. Maar ook vorst zal deze scheurtjes onherroepelijk laten barsten als er vocht in aanwezig is.

Ook is het beter om een oven te laten “ademen”. Dat wil zeggen dat het vocht dat in de oven komt vaak deels opgenomen wordt door de ovenwand. Deze moet het vocht dan weer kunnen afstaan door niet luchtdicht ingepakt te zitten. Bij een waterdichte afsluiting zal deze ventilatiefunctie meestal verloren gaan.

 

Een metalen oven is op zichzelf wel waterdicht en mits gelakt bestand tegen neerslag. Maar ook hierbij geldt dat het continu verwarmen en afkoelen van de oven de lak kan aantasten waardoor de oven gevoeliger wordt voor roestvorming met alle nadelen van dien.

 

Een leemoven is tegen neerslag te beschermen door een mengsel van lijnolie met terpentine over de oven te gieten waardoor deze geïmpregneerd wordt. Dit maakt de oven beter bestand tegen neerslag en laat de oven wel “ademen”. Toch moeten ook deze ovens, zeker bij vorst tegen vocht beschermt worden.

 

Oplossingen

De beste en eenvoudigste oplossing is natuurlijk een afdak. Dan staat de oven altijd droog en kan er weinig mis gaan. Een afdak hoeft niet veel voor te stellen, zo kunnen golfplaten boven de oven voldoende zijn.

 

Als er wel een afdak aanwezig is maar het niet wenselijk is om de oven (vast) hier te plaatsen kan de oven bijvoorbeeld verrijdbaar worden gemaakt.

 

Als goedkope en eenvoudige oplossing kan ook gedacht worden aan het gebruiken van bijvoorbeeld een motorhoes. Dit zijn hoezen die over motorfietsen geplaatst worden. Deze zijn waterdicht en ademend te verkrijgen en hebben een vergelijkbaar formaat.

Dit is een goede oplossing maar u moet zelf bepalen of dit esthetisch wenselijk is.