Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

 

Informatie over ovens

 

Houtgestookte ovens worden al eeuwen door de mens gebruikt om voedsel te bereiden.
De eerste landbouwers, de Bandkeramiekers, die rond 4000 v.Chr. leefden maakten hier reeds gebruik van. Maar ook de Romeinen maakten veel gebruik van dit soort ovens welke nu nog terug te vinden zijn in bijvoorbeeld Pompeii. De meeste ovens uit deze tijd werden gemaakt van leem, al dan niet in combinatie met stenen.
Deze ovens werden in Europa voornamelijk gebruikt voor het bakken van broden en koeken.

Tegenwoordig zie je nog steeds veel houtgestookte ovens, vooral in Mediterrane landen worden ze nog veel gebruikt. Natuurlijk worden hierin nog vaak broden en koeken gebakken, maar ook steeds meer andere gerechten en etenswaren. Denk bijvoorbeeld aan het drogen van fruit en tomaten en het bakken van cake en pizza’s.

De laatste jaren zie je dat steeds meer mensen meer aandacht gaan besteden aan hun voedsel en de bereiding hiervan. Ook het “buiten-koken” wordt steeds populairder. Hierdoor zie je steeds vaker houtgestookte ovens.

Naast een stuk gezelligheid en sfeer geeft een houtgestookte oven een fantastische smaak aan de gerechten die erin bereidt worden. Daarnaast wordt een houtgestookte oven veel warmer dan een elektrische oven en is deze milieuvriendelijker (CO2 neutraal!).
De meeste mensen gebruiken deze ovens voornamelijk voor het bereiden van pizza’s die bij dergelijke temperaturen in anderhalve minuut klaar zijn. Maar vergeet niet dat er veel meer mogelijkheden zijn! Een houtoven kan hetzelfde als de oven in uw keuken maar dan beter!

Een houtgestookte oven haalt uw keuken naar buiten en maakt van koken een gezellig samenzijn met familie en/of vrienden.
Voor ieders smaak en beurs zijn er mogelijkheden.

Ook als u niet bij ons een cursus volgt of materialen koopt zijn wij bereid en meestal in staat om u van adviezen te voorzien. Neem gerust contact met ons op met al uw vragen over houtgestookte ovens.

Verschillen ovens / eigenschappen

Houtgestookte ovens zijn er in vele maten, vormen en materialen. Deze hebben allemaal specifieke eigenschappen met bijbehorende voor- en nadelen.
Iedereen moet zelf zijn of haar keuze bepalen en afstemmen op de persoonlijke wensen en behoeften. Daarom zetten wij hieronder toch enkele mogelijkheden op een rijtje met bijbehorende voor- en nadelen.