Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

Kant en klare ovens

 

Er is een redelijk groot aanbod in afgemonteerde ovens die alleen nog maar geplaatst hoeven te worden. Deze zijn in verschillende kwaliteiten te verkrijgen. Houd er rekening mee dat een dergelijke oven van minder dan 1000 euro meestal van een (behoorlijk) mindere kwaliteit is….!!!

Het is niet aan mij om producten van verkopers negatief te benoemen, maar realiseert u zich dat de kwaliteit en prijs verhoudingen moeten zijn wat u ervan verwacht.
Waarom zijn veel (goedkope) kant-en-klaar ovens niet aan te raden?

Het gewicht: staat er bijna altijd bij vermeld. Dit om de indruk te wekken dat er een behoorlijke thermische massa aanwezig is. Realisert u zich echter dat de bodem van deze oven een gewapende betonnen plaat is met een enorm gewicht. De massa van de oven valt dus vaak tegen.
Schoorsteen: of u een schoorsteen wenst is aan u. Koop echter nooit een oven met de schoorsteen midden in de koepel! Alle warmte zal door de schoorsteen naar buiten gaan.
Ovenvloer: de kwaliteit van de gebruikte stenen is vaak minder. Daarnaast is de bodem van de oven het enige dat kan verslijten en is deze bij dergelijke ovens niet vervangbaar.
Ovenwand: deze ziet er vaak uit als een gemetselde muur. Het is echter de bedoeling zo weinig mogelijk voegen in een oven te hebben! Voegen kunnen (op den duur) loslaten en in uw eten belanden… Geen smakelijke gedachte! Ook de gebruikte materialen laten hier nogal eens te wensen over.
Isolatie: deze ovens zijn vaak geïsoleerd met (goedkope) steenwol. Het nadeel daarvan is dat in steenwol een bindmiddel wordt gebruikt dat boven de 300 graden oplost. De isolatielaag zal dus uiteen vallen en verpulveren waardoor de isolerende werking grotendeels verloren gaat.
Geen afdak nodig: dat leest u vaak in de advertenties. Echter is het et ons klimaat met geen enkele buitenoven aan te raden om deze in weer en wind te laten staan. Regen en vorst zullen de oven geen goed doen. Daarnaast moet de oven elke keer voorzichtig opgestookt worden (opnieuw instoken) om eventueel ingetrokken vocht te kunnen laten verdampen.
 

Realiseert u zich ook dat het plaatsen van een dergelijke oven lastig kan zijn door het formaat en gewicht. Dit past vaak niet zomaar door een (tuin)poort en is meestal niet door mensen te tillen. Een kraan huren is een dure aangelegenheid…


Met de informatie hierboven wil ik niet zeggen dat u deze ovens niet moet kopen maar dat u zich bewust moet zijn van de kwaliteit die u koopt.

Als u een oven als sieraad in uw tuin wilt en maar een keer per jaar een pizza bakt, zal dit misschien toch voor u voldoen.