Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

Materialen

 

De gebruikte materialen, met name van de ovenwand, bepalen ook weer de eigenschappen van de oven die samenhangen met de thermische massa.

Stenen en keramische ovenwanden hebben vergelijkbare eigenschappen en zijn zeer geschikt. Echter is het niet voor iedereen weggelegd om zelf een stenen oven te bouwen (metselen).

 

Keramische ovenwanden worden gebruikt bij de zogenaamde prefabovens. Deze bestaan meestal uit gebakken klei met een percentage aan aluminium(oxide) om het geheel vuurvast te maken. Deze ovens zijn redelijk eenvoudig zelf te bouwen (te monteren) maar zijn meestal niet goedkoop. Bekijk bij de aanschaf van een dergelijke oven naar de eindprijs die het gaat kosten en niet alleen naar het bouwpakket van de binnenoven.

 

Metaal kan ook gebruikt worden maar heeft slechts een kleine thermische massa waardoor deze ovens hun warmte niet vasthouden. Metalen ovens kunnen dus alleen gebruikt worden voor gerechten waarbij het vuur in de oven blijft (pizza en ovenschotels).

Let op bij het aanschaffen van een metalen oven dat er iets aan roestpreventie is gedaan! Verf is normaal gesproken niet bestand tegen deze temperaturen waardoor er roestvorming optreedt. Naast het feit dat dit constructieve gevolgen heeft voor de oven is het ook niet de bedoeling dat er roest in de gerechten terecht komt. Er zijn maatregelen tegen te treffen maar deze zijn over het algemeen kostbaar, bijvoorbeeld het gebruik van Cortenstaal.

De meeste metalen ovens werken indirect, dat betekent dat het vuur onder de (pizza)steen plaats vindt. Mijn ervaring met deze ovens is dat de gerechten een (te) sterke rooksmaak krijgen.