Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

Fundering/onderstel

 

Een oven kan in principe op de grond geplaatst worden. Als het wenselijk is om de oven op werkhoogte te plaatsen moet er gebruik gemaakt worden van een fundering of onderstel.

 

Op internet zijn veel foto’s te vinden van ovens op een massieve fundering. Meestal is deze gemetseld. Dit is niet voor iedereen weggelegd om dit zelf te maken, heeft een aardig kostenplaatje en is vaak te fors van omvang. In dat geval kunnen met enige creativiteit andere oplossingen bedacht worden. Hieronder enkele voorbeelden.

 

Pallet: een houten of plastic pallet op poten plaatsen of een stapel pallets voldoet prima en laat zich makkelijk afwerken. Meestal is dit de beste en goedkoopste oplossing. Afwerken met bijvoorbeeld steigerplanken is modern, mooi en betaalbaar.

 

Oude (eetkamer)tafel: een eenvoudig onderstel is te maken door gebruik te maken van een oude eetkamertafel (rond of vierkant). Deze zijn eventueel via internet voor een schappelijke prijs aan te schaffen. De staat van het tafelblad is onbelangrijk daar deze achteraf toch niet meer zichtbaar is.

Soms is het mogelijk om deze tafel op (stevige) wielen te plaatsen waardoor de oven verrijdbaar is. Let er bij de aanschaf van een dergelijke tafel op dat deze stevig is! Een gemiddelde oven weegt al snel tussen de driehonderd en vierhonderd kilo!

Als de tafel te smal is kan op het tafelblad een laag stenen tegels geplakt worden (minimaal 2cm dik verkrijgbaar bij de bouwmarkt) met constructiekit om deze te verbreden en een solide uiterlijk te geven. Wel opletten met vocht: de tafel moet niet kromtrekken!

 

Banden:  een stapel oude auto vrachtwagen, tractor of autobanden vullen met zand, cement, bouwafval of wat dan ook zodat deze stevig wordt. Een blad erop maken en de zijkanten van de banden bijvoorbeeld insmeren met leem. Leuke manier om afval te hergebruiken

 

Kunststof krat: via internet zijn soms afgedankte industriekratten te krijgen voor een schappelijke prijs. Deze hebben de juiste afmetingen en zijn eenvoudig te plaatsen. Wel eventueel verzwaren en verstevigen om de oven te kunnen dragen.