Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

Schoorsteen

 

Een schoorsteen is wat mij betreft overbodige luxe. Het ziet er mooi uit maar maakt de constructie van de oven ingewikkelder, kwetsbaarder en duurder.
Een oven die op temperatuur is rookt vrijwel niet! Net als bij een barbecue vind de meeste rookontwikkeling plaats tijdens het “aanmaken”.

Het voordeel van een schoorsteen is dat, zeker tijdens het “opwarmen” een groot deel van de rook door de schoorsteen afgevoerd wordt. Dit gebeurt op een bepaalde hoogte waardoor u niet in de rook zit. Natuurlijk kan een schoorsteen ook gewoon noodzakelijk zijn omdat de oven onder een afdak geplaatst is of een andere plek waar rook niet wenselijk is.

Een schoorsteen kan ook nadelen hebben::

Een (RVS) schoorsteen is behoorlijk duur
Er is altijd een overgang van steen naar metaal. Metaal zet bij warmteontwikkeling sneller uit dan steen waardoor spanningen kunnen ontstaan met scheuren tot gevolg.
De schoorsteen mag nooit in de koepel gemaakt worden. Deze moet dus voor de deur in de ingang gebouwd worden. Hierdoor wordt de ingang dieper en komt u lastiger “in” de oven.
Verkopers beweren vaak dat de stenen boog bij de ingang hierdoor niet roet/zwart zal worden. Echter op den duur zal dit altijd gebeuren. Dit hoort naar mijn mening bij de charme van een dergelijke oven.
Een afdak wordt ineens een stuk ingewikkelder/duurder.
Mocht er toch regen op de oven terecht komen in een vorstperiode, kan dit in de schoorsteenaansluiting bevriezen en schade aanrichten door het uitzetten van het ijs.