Houtgestookteovens.nl

 

info@houtgestookteovens.nl

Tel: 06-55551515

Vormen

 

Er zijn twee hoofdvormen te onderscheiden:

 

Tunneloven

Dit noemen ze ook wel een melkbus-vorm. Het voordeel van deze vorm is dat bij gebruik van vuurvaste stenen deze vorm het eenvoudigst te bouwen is. Ook is deze minder breed, dus neemt minder ruimte in beslag. Bij dit type oven schuift men tijdens de bereiding van het voedsel het vuur naar achteren. Neem daarom nooit een oven die minder dan 70cm diep is. Het vuur komt dan te dicht bij het eten waardoor gemakkelijk zwarte randjes ontstaan. De breedte van de oven is minder belangrijk. Een voorbeeld van een tunneloven is ons prefab model: Sulla Montagna Smart

 

Bolvorm / Koepel

Dit is de meest gebruikte vorm voor een houtgestookte oven.
Of de vorm nou precies een halve bol vormt, of meer een peervorm heeft maakt niet zo veel uit. Er zijn wel ideale verhoudingen voor de hoogte en breedte om een optimale luchtstroom te verkrijgen! Het vuur kan bij de bereiding van het voedsel naar de zijkanten en achterkant geschoven worden. Door de gerechten min of meer centraal in de oven te plaatsen krijg je een evenredige verdeling van de warmte waardoor er een gelijkmatig garing- en bruiningsproces optreedt.

De meeste prefab (pizza)ovens die te krijgen zijn hebben een beetje een afgeplatte vorm waardoor iets makkelijker hogere temperaturen behaald worden. Een voorbeeld van een bolvorm oven is ons prefab model: Sulla Montagna Iglo